Werk voor de kerk

Op vrijdag 3 mei bezocht ik enigszins beschroomd met drie Zuid-Afrikaanse collega’s de Keukenhof. De tulpen waren namelijk al uitgebloeid en de temperatuur was ijzig koud. Verveeld drentelde ik rond toen mijn mobiel begon te rinkelen. Blij met de afleiding nam ik op. Het was mijn collega Leon Rasser die mij direct doorverbond met de Presange, een schip in de haven van Amsterdam. Zij hadden namelijk grote behoefte aan fitness apparatuur. Stelt u zich maar eens voor. Weken op zee, niets om handen, geen geld om dure uitstapjes te maken in de havenplaatsen. Het geld dat deze bemanning verdient wordt direct naar hun families gestuurd die vaak in armoede leven. Zij varen niet voor het avontuur maar het is voor hen bittere noodzaak. Een beetje vertier aan boord om de sfeer goed te houden is dan zeer gewenst. Stoer zei ik dat ik dat wel even zou regelen. Aan mijn Zuid-Afrikaanse collega’s vertelde ik vol trots over mijn internationale ervaringen en brede netwerk. Ja, ja kom er maar om. Geen hometrainer te vinden natuurlijk, ook niet in onze kringloopwinkel. Ten einde raad wendde ik mij tot Radio Noord Holland. Niet te geloven wat er allemaal gebeurde. Ik was live in de uitzending, de lieve luisteraars van Anna Paulowna tot Amstelveen doneerde gul. Het schip was inmiddels al weer vertrokken en onbereikbaar maar kwam zaterdag al weer terug. Zie je het voor je? Er werden crosswalkers, hometrainers, halters en springtouwen aan boord gehesen. Wat heb ik toch een wereldbaan.


Zwanine Siedenburg is diaconaal opbouwwerker in Westerpark maar werkt ook voor het Zeemanshuis in Amsterdam