Weg naar een andere plek

Iedere woensdag om 10u is de wereld verzameld in de Ark in het TaalCafé. Een gezellige groep mensen met één doel: Nederlands praten. Iedere woensdag verzin ik een list om mensen te laten praten over een thema en nu had ik de kaskraker ‘wat is je favoriete plaatje?’ weer ’ns uit de kast getrokken.


Een wat bescheiden en teruggetrokken dame uit Marokko kwam met gierende gangster R&B met een gelikt glimmend filmpje. We keken naar Pakistaanse Bollywood film, kregen Ghanese zangles op een meegebracht keyboard en leerden wat een ‘oed’ is. Een Italiaanse kwam met de IJslandse pianomuziek van Olafur Arnalds en Vivaldi passeerde vanuit Syrië de revue.


Toen ik weer ff verder wilde, stak Fuad uit Irak z’n hand op. Hij wilde graag ook een filmpje laten zien. Prima, wat is de artiest? Dat bleek M’aika Oaui-Bo’ter te zijn. Toen ik checkte wat het nu precies was, bleek het het nummer ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter te zijn (die auditie bij Chiel Beelen, je weet wel). Fuad vertelde dat hij dat nummer iedere dag luistert en aan z’n familie denkt, en dat dit veruit z’n favoriete nummer is.
Goed nummer om Nederlands mee te oefenen met al die klankrijm, dacht ik snel en knalde het nummer aan.


Terwijl we luisterden dwaalden m’n ogen naar de punt van m’n schoen en kwamen daar niet meer vanaf tot het liedje klaar was. Youtube begon alvast met het laden van het volgende nummer en toen ik opkeek zat de helft van het TaalCafé net als Chiel Beelen met natte ogen te staren en te mijmeren, ver weg in andere werelden.


Ah man, wat kan samen mens zijn mooi zijn!


Huub Waalewijn is diaconaal opbouwwerker in Noord