Over water lopen

Volgens Gerben moet hij bij de Diaconie wezen voor een goed wonder. Hij wil over het water van de Nieuwe Herengracht lopen en heeft uitgevogeld hoe dat zou kunnen. Ik hoor een omstandig verhaal over schoenen van piepschuim. ‘Jij moet dat onderstel maken’, meldt hij, terwijl hij nog een slok bier neemt en een volgend verhaal aansnijdt.
In dit geval zou mijn knutselwerk verkeerd aflopen voor Gerben. En wonderen zijn niet vanzelfsprekend, zeker niet bij ons. Veel mensen die hier komen, leven in een situatie van schaarste die hun leven bepaalt. Dagelijks zien we dan ook een poel van kribbigheid en spanning, stress en frustratie. Daar overheen kijken is lastig – laat staan eroverheen lopen. Dat mensen het toch met elkaar uithouden mag een klein wonder heten. En ja, elke dag lukken ook veel dingen als je er maar oog voor hebt. Het doet denken aan die Bijbeltekst: ‘”Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen die men niet ziet." En vanuit onze projecten kunnen we toevoegen: “en de uitkomst die we niet plannen”.
Zoals Gerben. Sinds een poosje komt hij bij de Sociale Kruidenier. Zit een poosje aan de ontmoetingstafel en luistert naar de ervaringen rond ‘grip op je geld’. Die grip heeft hij nog lang niet, maar de eerste voorzichtige stapjes zijn gezet.


Arend is Projectcoördinator bij de Protestantse Diaconie