Over 70 jaar…

Het is eind april, de kerkzaal is gevuld met 11 grote tafels. Maarliefst negentig mensen kwamen op de Vrijheidsmaaltijd af. Aan elke tafel zitten mensen van verschillende leeftijden met elkaar te eten. Ze delen hun verhalen. Verhalen over verzet: Wanneer heb jij je verzet? En waartegen? Wat zou jij de moeite waard vinden om voor in verzet te komen?

Vooraf interviewden kinderen van basisschool Elout buurtbewoners over de Tweede Wereldoorlog. Sommigen van hen hadden de oorlog zelf meegemaakt, anderen schreven een boek over die tijd of verzamelden verhalen. Ook liepen we door de wijk en ontdekten sporen van de oorlog. De verhalen werden gebundeld in een boekje en dat boekje wordt vanavond gepresenteerd.

Ondertussen vlieg ik heen en weer. Want de driegangenmaaltijd voor die bijna 90 mensen moet wel op tafel komen. Gelukkig heb ik hulp. Zes mensen uit mijn netwerk hebben aangeboden te helpen met koken. Helden. Margot en Jos waken over de saus, Toni en Mania maken de soep en koken de pasta, Can en Majd bereiden het toetje.

Can en Majd zijn statushouders uit Syrië. Af en toe helpen ze in de Oranje- of Willem de Zwijgerkerk bij de ouderenclub, of bij een maaltijd. Aan hen vertel ik ondertussen wat er gebeurt die avond. Ik vertel van de wandeling door de buurt, van de interviews, van de gesprekken over verzet. Majd ogen dwalen af. Dan zegt hij: “Misschien, over 70 jaar, kunnen we dit in Syrië ook doen. Dat de oude mensen aan de kinderen vertellen over de oorlog. Omdat de kinderen niet meer weten wat dat is. Dat hoop ik.”

Dat hoop ik.


De Vrijheidsmaaltijd in de Stadionbuurt was een samenwerking tussen het Stadsdeel, Combiwel, Cordaan, basisschool Elout, Dialoog in Actie en de Willem de Zwijgerkerk.

Dorien Keus is diaconaal opbouwwerker in Amsterdam Zuid