Een huis met vele woningen

Vanmorgen nog. Ik word gebeld door een gemeentelid van de kerk. Gisteravond is het huis afgebrand van een collega van haar, hij woont in de buurt van de kerk. Zijn huis is het komende half jaar onbewoonbaar. Nu zit hij bij zijn ex; bepaald geen ideale situatie. Het gemeentelid vraagt of ik woonruimte weet.

Dit geval staat niet op zich. Ik krijg vaker dit soort vragen. Een stel dat op straat leeft en nog enige maanden moet overbruggen om kans te maken op een seniorenwoning. Een vrouw die vast heeft gezeten en haar woning én woonduur is kwijtgeraakt.

Op de Amsterdamse woningmarkt is niets te gek. Iedereen wil binnen de ring en dat levert bizarre toestanden op. Woningen worden niet meer gekocht om onderdak te vinden, maar om te verhuren. Tegen torenhoge prijzen. “Een gemiddelde Amsterdamse woning verdient vaak meer dan zijn eigenaar” (Het Parool, 16 januari 2018).

Mensen maken wel eens grappen over mijn diaconale werk in Amsterdam Zuid: “Wat doe je daar? De parkeerproblemen van tweede auto’s oplossen?” Maar juist in Zuid, het overloopgebied van de binnenstad, wordt de keerzijde van de Amsterdamse woningmarkt zichtbaar. Ieniemiene huurwoninkjes worden verkocht voor vier ton. In buurten waar de sociale cohesie toch al niet sterk was, zijn halve straten veranderd in AirBnb.

De bewoners zijn hiervan de dupe. Ouderen kunnen niet naar beneden verhuizen, omdat de benedenwoningen het eerst verkocht worden. Een ouder in scheiding kan niet meer in de buurt van haar of zijn kinderen blijven. Jonge gezinnen verdwijnen naar buiten. De problematiek is groter dan dat we als kerk kunnen behappen.

Een bekend Bijbels beeld, waarvan meerdere interpretaties mogelijk zijn, is dat van een huis met vele woningen. Jezus heeft het erover wanneer hij spreekt over zijn dood: “Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij. In het huis van mijn Vader zijn vele woningen” (Johannes 14:1-2).

Wat zou het toch mooi zijn om daar vast een beetje van waar te maken. Daar droom ik van in Zuid: dat de kerk een huis is met vele woningen. Waar iedereen, wat er ook aan de hand is, tijdelijk een thuis vindt: de gescheiden ouder, degene die net weer vrij is, het bijna-senior stel. Zonder gehinderd te worden door de hoge huizenprijzen….

Dorien Keus is Diaconaal opbouwwerker in Amsterdam Zuid