De KAS

Wat ben ik blij met de KAS! De KAS staat op de binnenplaats van het Corvershof, ons verzamelgebouw waar de diaconie met nog een stuk of 15 andere organisaties is gehuisvest.
Kijk eens wat er allemaal in de KAS gebeurde in de eerste week van mei:
Maandag tot en met vrijdag, aten er tussen-de-middag, zoals elke week, gemiddeld 100 mensen. Het eten is gratis, de mensen zijn veelal mensen zonder papieren, die overdag hier hun heenkomen zoeken. Naast de Bed Bad en Brood voorziening is dit voor hen hun dagelijkse 'shelter'. Maar ook de mensen die werken in het verzamelgebouw, of ze nu van Stichting Present zijn, van het Burennetwerk, van Stichting Odibaan of van het Inclusion Cluster, ze eten hier en komen hier bijeen. Het IOM hield afgelopen dinsdag een vergadering met allerlei organisaties die zich bezighouden met vrijwillige terugkeer van asielzoekers en de KAS fungeerde voor heel wat mensen als wachtruimte voordat ze terecht konden bij een van de spreekuren.
Op donderdagavond vond er nog een bijeenkomst plaats, waar veel om te doen was geweest: De herdenking voor de omgekomen vluchtelingen die eerst op het Rembrandtplein zou plaatsvinden en uiteindelijk zoveel weerstand opriep, dat deze werd afgelast. De betrokkenen vonden een rustige plek om te herdenken wat zij belangrijk vonden en na te denken over wat hen verder te doen stond. Vrijdagavond 5 mei was er in de KAS een van de vele bevrijdingsmaaltijden die in de stad gehouden werden. Wat een feest was dat! Wel 120 mensen kwamen uit de buurt, uit het Wereldhuis en vanuit alle windstreken om samen de vrijheid te vieren! Met eten drinken en dansen. Op zaterdag kwam eerst een groep diakenen uit Rijswijk een kijkje nemen in de KAS. Zij wilden zich bezinnen op hun toekomst. Daarna was er voor mensen uit de AZC-Bijlmerbajes, een high-tea georganiseerd door het DPA-O (diaconaal platform Amsterdam-Oost) Zo'n 40 vrouwen en kinderen hadden eventjes iets heel anders aan hun hoofd dan de routine in het AZC en konden onder elkaar genieten, elkaar en de bewoners van Oost leren kennen en praten over wat zij belangrijk vonden.


Zo functioneert de KAS als ontmoetingsplek, als vrijplaats, als schuilplaats, als toevluchtsoord en als relax-plek. Hier in het transparante hart van het oude Corvershofje. Het is of iedereen je kan zien en toch ben je veilig. Rondom die open binnenplaats staan grote dikke muren. Het dak naar de hemel is een doorzichtig glazen dak. De muren zijn van glas. Hier ben je gezien en mag je gezien worden, ongeacht je status en of je de juiste papieren hebt. Hier kun je herdenken wie en hoe je wilt. Hier mag je feest vieren of je nu L, H, B, T of welke letter uit het alfabet ook bent. De KAS laat meer dan iets anders zien wat de diaconie is en waar het ons om gaat: openheid, transparantie, gezien worden en willen zien, elkaar ontmoeten en elkaar erkennen.


Nu de (gemeentelijke) vergunning nog!

Paul van Oosten