Alledaags bijzonder

'Ik zou eigenlijk een dagboek bij moeten houden…" deze uitspraak zou je denk ik van iedere willekeurige huismeester kunnen verwachten. Wat zou in mijn dagboek te lezen zijn?
Misschien die keer dat een vrijwilliger de 7 kunstwerken van barmhartigheid ‘kraakte’ om vluchtelingen te ‘huisvesten’.
Of toen een inbreker het Covershof was binnen gekomen en in het gebouw verdwaald raakte terwijl ik met de politie toekeek vanaf de binnenplaats. Of die keer dat we van een hotel 12 bedden en beddengoed kregen om Eritrese vluchtelingen op te vangen in één van de kelders. Of zouden er meer alledaagse dingen in staan? Dat je soms ineens zingt met de daklozenkoor de Straatklinkers, iedere dag eet met tientallen gasten van het Wereldhuis of een gesprek voert met een verwarde dakloze man die normaal alleen kan schreeuwen.


Iemand die ons helpt bij de zoveelste verbouwing zei eens: "jullie werk is best overzichtelijk, jullie bouwen eigenlijk alleen maar ontmoetingsplekken en keukens.’ En dat is heel erg waar. Het werken voor de Diaconie gaat bijna alleen over elkaar ontmoeten en samen eten. Samen met mensen die in eerste instantie vreemd aandoen, niet gekend zijn, of gewoon heel erg anders zijn. We zoeken naar dat éne wat ons samen kan binden, waarin we samen gewoon alleen nog maar mens zijn. Samen eten is zo’n ding.


Binnenkort gaan we verkennen of samen zingen dat ook kan zijn. We vermoeden van wel…
Kom meedoen! Ik denk dat wat bij mij als een alledaagse gebeurtenis in mijn dagboek voor zou komen voor jou misschien iets heel bijzonders kan zijn. En dat jij er dan bij bent maakt het voor mij weer bijzonder.

Kijk voor meer informatie op: Friday Night Popup Choir


Jeroen van Slooten is huismeester bij de Protestantse Diaconie